De eerste stap bij een onderzoek is steeds de belangrijkste : de kennismaking en de anamnese. Een dier heeft dikwijls even tijd nodig om zich op zijn gemak te voelen. De eigenaar heeft even tijd nodig om zijn verhaal en de klachten te formuleren. Het is beter om bij een eerste bezoek een afspraak te maken, aangezien er dan meer tijd kan voorzien worden.

De volgende stap is een grondig onderzoek van het dier, eventueel aangevuld met bijkomende onderzoeken. Een goed basisonderzoek met inspectie, palpaties en auscultatie geeft al veel informatie en zorgt er voor dat er niet meer extra onderzoek moet gedaan worden dan nodig is. Als er toch twijfel is, worden er uiteraard bijkomende onderzoeken gedaan zoals bloedonderzoek, radiologie, echografie, ECG of biopsie.

Deze onderzoeken moeten helpen om de juiste klassieke diagnose te krijgen.

Soms zijn er meer gespecialiseerde onderzoeken nodig, zoals CT-scan of MR-scan. Deze gebeuren dan in een gespecialiseerde kliniek of op de faculteit Diergeneeskunde te Merelbeke.

De volgende stap is misschien wel de moeilijkste : de prognose.  Ik vind het mijn taak om u als eigenaar zo goed mogelijk in te lichten wat de mogelijkheden van behandeling zijn en wat het mogelijke verdere verloop zal zijn.

De behandeling bestaat uit medicijnen, operaties of alternatieve geneeswijzen. Zowel de medicijnen als de meeste operaties kunnen ter plaatse voorzien worden.

Soorten onderzoek

bloed

BLOEDONDERZOEK

Er is een goede samenwerking met het labo AML. Zij voorzien 2 ophaalbeurten per dag.

Indien nodig hebben we de mogelijkheid voor overleg met de dierenartsen van het labo, die als gespecialiseerde labo-dierenarts zeer goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een bloedonderzoek.

RX

RADIOLOGIE

Met behulp van röntgenstralen worden inwendige structuren zichtbaar gemaakt op een film. Dit is heel interessant voor beenderstructuren : gewrichtsafwijkingen, fracturen, luxaties.

Maar ook ingewanden kunnen heel goed in beeld gebracht worden en afwijkingen kunnen zo opgespoord worden.

Sinds 2012 worden de foto's digitaal ontwikkeld. Dit geeft enorme voordelen :

veel scherpere foto's die ook ingezoomd kunnen worden en op die manier veel meer informatie geven, geen extra opnames nodig en een snelle ontwikkeling

Omdat dieren stil moeten liggen, is er soms een sedatie nodig. Hou daarom steeds uw huisdier nuchter als je nog maar denkt dat er een RX moet genomen worden.

noimg

ECHOGRAFIE

Hier wordt er gewerkt met ultrasone golven. De golven botsen op de weefsels en de teruggekaatste golven worden door de computer omgezet tot een beeld.

Dit wordt vooral gebruikt bij drachtdiagnoses.

Maar dit is ook heel interessant om een beter zicht te hebben op de organen, zowel in de buik als het hart in de borstkas. Het grote voordeel is dat dit geen schadelijke golven geeft en dat de organen in beweging kunnen gevolgd worden. Het dier moet eveneens zelden verdoofd worden.

Het nadeel is dat de haren lokaal moeten weggeschoren worden voor dit onderzoek.

noimg

ELECTROCARDIOGRAFIE

Een ECG kan zeer interessant zijn bij hartproblemen. Vooral als er ritmestoornissen vermoed worden.

noimg

BIOPSIE

Vooral bij tumoren of huidproblemen kan een biopsie zeer belangrijk zijn. Naaldbiopsie is dikwijls de eerste keuze : dit is bijna pijnloos en kan bij hoogdringendheid onmiddellijk gekleurd worden en onder de microscoop beoordeeld worden in de praktijk.

Voor gewone biopsie is wel wat (lokale) verdoving nodig en deze stalen moeten histologisch onderzocht worden in het labo.