Acupunctuur

Acupunctuur is vooral bekend om zijn naalden, maar de manier van denken die er achter steekt, is veel boeiender. De TCM, Traditional Chinese Medicine, bekijkt de ziekteleer en het ziekteproces helemaal anders dan de westerse. Hun principes van Yin en Yang, de meridianen, de vijf elementen en de vitale substanties zijn allemaal gebaseerd op energie. Voor hen draait het hele leven en alle uitingen er van op energie.

Ook voor hen is gezondheid een vorm van evenwicht en ziekte een uiting van onevenwicht. Het identificeren van de oorzaken van het onevenwicht van een patiënt is een belangrijk deel van de Chinese praktijk. Het is belangrijk dat de zichtbare  disharmonie niet de oorzaak van de aandoening is. De oorzaak van het onevenwicht zelf moeten we zoeken in de eetgewoonten, de leefwijze, de fysische activiteit, de gemoedstoestand. Er wordt dan ook heel veel aandacht besteed aan de voeding van het dier en de leefomstandigheden van het dier. Ook de energie en de kracht van de eigenaars is bijzonder belangrijk.   

In de eerste plaats moet er getracht worden om de oorzaak van dat onevenwicht te herstellen. Soms is dat genoeg om het probleem op te lossen. Maar soms is het nodig om de patiënt ook sterker te maken, meer energie te geven. Dit kan gebeuren via supplementen en ook via naalden.

Deze naalden worden niet zo maar lukraak ergens gestoken, maar op welbepaalde plaatsen op de meridiaan opdat die prik extra energie in de meridiaan kan geven. Dit noemt men de acupunctuurpunten. De punten worden gekozen naargelang de klachten, de symptomen of de lokalisatie van de pijn.  Men kan hetzelfde resultaat krijgen door die punten te masseren of te verwarmen, iets wat thuis verder kan gedaan worden. Het is de kunst om een goede combinatie van punten te maken opdat er de juiste energiestoot door het lichaam gaat om het onevenwicht weg te werken en zo de klacht of ziekte te helpen herstellen.

Acupunctuur kan gebruikt worden om zowel lokale klachten als algemene klachten te verhelpen. Bij lokale klachten denken we vooral aan mankende dieren met gewrichtspijnen, nekpijn, rugpijn. De algemene klachten omvatten alle aandoeningen waarbij de patiënt duidelijk ontregeld is. Dit kan gaan om allergie, kortademigheid, braken, enz.

Dikwijls worden er bij acupunctuur nog andere natuurlijke middelen gegeven. Het is dikwijls die combinatie die succes geeft bij de behandeling.