Kruiden of fythotherapie

De kruidengeneeskunde vormt de basis van de natuurlijke (dier)geneeskunde.
Vele homeopathische middelen zijn afgeleid van planten.
De Chinese kruiden vormen het belangrijkste onderdeel in de Chinese geneeskunde.
Bachbloesems zijn aftreksels van planten of bloemen.
Massages worden meestal vergezeld van welriekende oliën van planten.

De kruidengeneeskunde vormt eigenlijk zelfs de basis van onze westerse geneeskunde.

Vele medicamenten zijn afgeleid van de natuurlijke stoffen uit de planten. Zo is de aspirine afgeleid uit de methylsalicylaat die te vinden is in de wilgenbast en is de penicelline afgeleid van een product van schimmels.

De natuur heeft een schat aan geneesmiddelen voorzien. Dikwijls verscholen in de pracht van bloemen of planten. Dieren in de natuur die ziek zijn, weten welke planten of kruiden zij moeten eten om te genezen.

Wij mensen kunnen zo veel leren van dieren. Om hen zo ook weer verder te kunnen helpen.

Kruiden waren vroeger steeds de belangrijkste geneesmiddelen. Op vele plaatsen in de wereld zijn zij nu nog steeds vrij belangrijk. Denk bv aan China, India, Zuid-Amerika, Afrika. Alleen in onze westerse wereld zijn zij bijna totaal verdwenen in hun gebruik. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat de kennis hiervan sinds de donkere Middeleeuwen is uitgewist en maar beperkt is terug gevonden. Niet toevallig zijn de antibiotica in onze westerse wereld ontdekt. Zij moesten een enorm zwart gat in de geneeskundige mogelijkheden opvullen.

Anderzijds maken de kruiden geen kans op een grote doorbraak in onze wereld omdat zij nooit een patent kunnen krijgen. De ijzeren logica van onze economische wereld.

Maar dat neemt niet weg dat, los van deze logica, planten en kruiden ook nu nog steeds erg nuttig kunnen zijn in onze (dier)geneeskunde. Zeker als je deze inzet in een globale natuurlijke aanpak.

Het mooie aan de werking van planten en kruiden is dat zij op twee manieren kunnen inwerken. Enerzijds hebben zij met hun geneeskrachtige moleculen een invloed op het fysieke lichaam van mens en dier. Anderzijds hebben zij ook een energetische werking welke de patiënt kan ondersteunen in zijn eigen energiehuishouding en dus zijn immuunsysteem.

De planten of kruiden kunnen op verschillende manieren in de diergeneeskundige praktijk ingezet worden :

 • Chinese Kruiden
  De chinezen gebruiken hun mengsels van kruiden reeds eeuwen. Deze mengsels bestaan soms wel uit tien tot vijftien verschillende kruiden. De verschillende kruiden versterken elkaar of gaan soms juist de nevenwerkingen van andere kruiden verminderen. Dat zorgt er voor dat soms vrij giftige planten toch kunnen gebruikt worden zonder nevenwerkingen en met een sterk therapeutisch resultaat.
  Meestal worden deze kruiden gegeven in poeder of pilvorm. Minder in vloeibare vorm.
  Deze formules zijn in eerste instantie bedoeld voor de mensen. Maar uiteraard werden deze ook vroeger al aangewend om dieren te genezen en kunnen zij ook nu nog gebruikt worden. Mits een grondige kennis van de Chinese Geneeskunde.
 • Westerse Kruiden
  Hier worden planten of kruiden uit onze streek gebruikt. Dat is een belangrijk voordeel tegenover de Chinese kruiden. Blijkbaar is er toch wel een overeenkomst tussen de mens of dier en de planten rondom hen.
  Onze kruiden worden meer aangewend in vloeibare vorm, dikwijls als tinctuur. Hierbij worden de plantendelen, zowel blad als wortel als gehele planten, geweekt in alcohol, met water en soms ook glycerine er bij. Deze aftreksels bevatten de geneeskrachtige elementen van de planten of kruiden.
  Westerse kruiden worden soms enkel gegeven, dikwijls met enkele kruiden tezamen maar zelden via een mengeling van zeer vele kruiden samen.
  Westerse kruiden worden dikwijls gebruikt om klassieke klachten, vastgesteld volgens klassieke methodes, te behandelen. Het vormt meestal een zachtere manier van behandelen. Doordat er veel verschillende stoffen tezamen werken, is de onderdrukking van de symptomen niet zo uitgesproken. De ziektesymptomen gaan dikwijls minder snel verdwijnen. Maar ze geven wel het lichaam de kans om het onevenwicht dat de ziekte heeft uitgelokt, te herstellen.
  Westerse kruiden kunnen ook gebruikt worden na een diagnose volgens de Chinese Geneeskunde. Dan worden de Chinese kruiden vervangen door de westerse kruiden om hetzelfde te bereiken.
 • Aromatherapie
  Hier wordt gewerkt met de etherische oliën van planten of kruiden. Dit zijn extracten die erg geconcentreerd zijn en op zich een zeer sterke inwerking kunnen hebben op het lichaam en geest.
  Etherische oliën zijn zeer krachtig. Dikwijls zelfs giftig als je ze in pure vorm gebruikt. Maar dat maakt hen juist zo interessant.
  Zij kunnen vele eigenschappen hebben : antibacteriële, antivirale, ontstekingswerende, kalmerende eigenschappen. En nog veel meer.
  Meestal verdund en gecombineerd met meerdere oliën, kunnen zij voor vele doeleinden ingezet worden.
  Zij worden meestal uitwendig aangewend. Op de huid, op aangetaste delen, op energetische punten. Maar zij kunnen ook ingenomen worden. Sterk verdund of in capsules. Ook als verdampmiddel zijn zij zeer interessant.
 • Bachbloesems
  Deze bloesemremedies zijn al langer gekend bij mensen. Zij worden vooral aangewend voor emotionele aandoeningen of klachten die uitgelokt worden door emotionele stoornissen.
  Ook bij dieren kunnen zij succesvol aangewend worden op dezelfde manier.
  Alleen is het belangrijk dat de gedragspatronen van de dieren worden vertaald naar de gepaste emotionele  karaktertrekken die bij elk middel horen.
 • Andere natuurlijke substanties
  Naast deze boven vernoemde natuurlijke middelen heeft de natuur nog wel een heel gamma geneeskrachtige middelen voorzien. Ik denk dan aan :
  — witte en groene klei
  — bijenproducten zoals honing, pollen
  — oligo-elementen
  — enz.