Uw hond

Uw hond, of het nu een Boxer of Terriër of Mastiff is, is zeker ooit afkomstig geweest van de wolf. Onze verre voorouders merkten dat een getemde wolf zeer nuttig was bij jacht en het waken en dat die tevens een heel trouwe huisgenoot kon zijn. Door de eeuwen zijn die “wolfhonden” meer en meer gefokt tot bepaalde doeleinden : waken, jagen, speuren, gezelschap. Vooral de laatste eeuw is men daar zeer ver in gegaan zodat er nu meer dan 400 rassen zijn met elk hun eigen kenmerken.

Het gevolg is dat alle honden nog bepaalde kenmerken hebben die eigen zijn aan de wolfachtigen. Alle honden zijn carnivoren. Zij hebben een kort darmstelsel om van nature rauw vlees te verteren en er veel voedingsstoffen uit te halen. Alle honden zijn roedeldieren, dieren die tot een groep willen behoren en die binnen die groep functioneren volgens een hiërarchie. Dit kan binnen een meute honden zijn maar het is dikwijls binnen een familie.

Anderzijds is de hond ver verwijderd van de wolf. De mens heeft die wolfhond steeds maar meer en meer gefokt naar bepaalde kenmerken : het hondenras. Dit heeft tot gevolg dat die honden niet alleen een verschillend gedrag zijn gaan vertonen, maar tevens een verschillende gevoeligheid voor omgevingsfactoren en ziekten.

Hou dat steeds in gedachten wanneer u een hond aanschaft of wanneer je dagelijks met uw hond omgaat. Hou steeds rekening met de natuureigenschappen van uw hond en zowel jij als de hond zal veel gelukkiger zijn.

De hond is samen met de kat de meest gezien patiënt bij ons in de praktijk. Hij is het meest verbonden huisdier met de mens en zijn behandeling is dan ook meer dan bij de andere dieren mede afhankelijk van de eigenaar. Dit vraagt tijd, dit vraagt energie en het vraagt meer dan enkel maar een pilletje. U kan bij ons in de praktijk steeds terecht met uw hond voor volgende punten :

  • informatie bij aanschaf : welk ras, pup of volwassen hond, waar kopen
  • afhalen voor routine medicatie : ontworming, vlooienmiddel, voeding, enz.
  • preventieve zorg : vaccinatie, bespreking voeding en leefgewoonten
  • curatieve zorgen : onderzoek bij ziekte, operatie, verzorging, klassieke of alternatieve behandelingen

U kan op internet goede informatie vinden op www.honden.be.